Smerte og Modgang som Ingredienser i Forfatterskabet

Kunst er et medium som man kan udtrykke sig igennem. Når en kunstner maler et maleri på et lærred, eller former en skulptur af ler, så bruger de en række specifikke værktøjer til at udtrykke noget, de har inde i dem selv. Det meste af vores daglige kommunikation foregår ved hjælp af tale, tekst og kropssprog. Det er ganske effektive måder at kommunikere med hinanden på: men de har deres egne grænser. Der er nogle ting, som kan være svære at beskrive selv med flere hundrede sider, men som et maleri kan fortælle dig efter et enkelt glimt på det. Det er ikke alt hvad vi føler, tænker eller bemærker, som kan beskrives med ord. Det er derfor vi har kunsten i alle dens forskellige former: det er kreative metoder til at udtrykke disse ordløse indre opdagelser.

Med den definition af kunst kommer vi dog også ud i et kontroversielt territorie: for betyder det ikke, at folk kun kan lave rigtig kunst, hvis de rent faktisk har noget der er værd at kommunikere? For nogle lyder det som almindelig sund fornuft, mens det for andre er en helt vanvittig tanke. Mange af os går nok rundt med blandede følelser omkring det. Vi vil nemlig også gerne tro på, og fortælle andre, at alle kan blive kunstnere, hvis de bare prøver hårdt nok. Hvis vi møder nogle, der drømmer om at lave kunst, så klapper vi dem da på skulderen og ønsker dem god vind.

Men hvad hvis kunst ikke kun er et produkt af hårdt arbejde, men også kræver at man har det rette indre liv til, at kunne finde inspiration til sin kunst? Hvis vi kigger på nogle af de store anerkendte kunstnere, så er der næsten altid smerte og modgang at finde i deres liv. Bare kig på forfatteren tove ditlevsen, som voksede op under virkeligt trange kår og et meget anstrengt forhold med sin mor. Hun mødte disse mørke ting i så tidlig en alder, at hun allerede som 12-årig fandt kunsten – i form af digte – som en måde at kommunikere tingene ud på. Det er som om at smerte og modgang fungerer som en slags ”gær” til forfatterskabet: de sætter gang i nogle processer, som vokser og vokser, og har brug for at blive udløst. Nogle ender med at udtrykke sig i voldelig adfærd, nogle dæmper alle følelserne med sprut, og så er der dem, der lader alt hvad de føler blive udtrykt igennem kunst. Tove Ditlevsen så det som et tiltrængt mentalt frirum at kunne sidde og udtrykke sig i form af digte og bøger.

Måske er det muligt at blive en god kunstner, også selvom livet har været en dans på roser. Det er dog svært at forestille sig, og jeg kender ikke umiddelbart til nogen kunstnere, der har gjort det på den måde.

Tidligere artikelDanmark er i Front på Den Grønne Bølge