Lyt til Instinkterne – Inderst Inde Ved Vi Det Jo Godt

Kvinde kigger

Lige nu har jeg 4 vinduer åbne inde på mit værelse, og jeg kan ikke rigtigt forklare hvorfor. Eller det kan jeg godt, men hvis du er som de fleste andre mennesker, vil du ikke synes, at det er en god grund. Men nu prøver jeg at forklare det alligevel, og så må du tage den efterfølgende forklaring med, så du forhåbentligt kan se, hvad det er jeg ser. Min grund er simpel: det føltes rigtigt.

Ser du, jeg er en kæmpe fan af, at følge sit instinkt. Samfundet i dag har generelt en stor skepsis overfor instinkterne: der er ikke tiltro til det, vi kalder for intuition. Kvinder har typisk mere “lov til”, at følge deres intuition, end mænd har, men de er stadig begrænsede. Som for eksempel det med mine vinduer: hvis jeg fortalte nogen, at jeg åbnede vinduerne, fordi min intuition sagde mig, at det ville være godt, så ville mange kigge på mig, som om jeg var skør. I dag forventes det at vi kan forklare alting rationelt. Det ville være nemmere for folk at sluge, hvis jeg kom på et eller andet med, at de 4 vinduer var placeret på en sådan måde, at de tilsammen ville skabe bedst mulig udluftning. Det var måske sådan noget jeg ville sige, hvis jeg ikke stod ved min intuition. Men helt ærligt: jeg ander intet om design eller vindens bevægelser. Selv hvis jeg gjorde, ville det være en løgn at sige, at det var grunden til jeg åbnede dem. Vi kan allesammen komme med gode forklaringer på vores handlinger, men det er typisk først noget vi kommer på efter vi har handlet. Hvorfor så overhovedet finde på en grund, hvis det ikke ændrer på, hvad vi gør?

Mange er bange for, at deres liv vil falde helt til hundende, hvis de bare fulgte deres instinkter. Men det de glemmer er, at de allerede følger instinkterne. Tror du virkeligt, at du bruger energi på at gennemtænke enhver beslutning du laver? Nej, i langt de fleste tilfælde gør du noget, baseret på intuition eller instinkt, og så laver du en “forklaring” på din opførsel efterfølgende. Det hele er efterrationaliseringer. Det kan være nyttigt hvis vi skal forklare vores partner hvorfor vi lige har købt noget mere porcelæn fra Royal Copenhagen, men kun hvis vores partner er skeptisk overfor, at lade intuitionen føre. Jeg elsker at købe porcelæn: det gør mig glad at have det, og det gør mig glad at købe. Jeg er naturligt drevet imod det, når jeg ser et godt tilbud – specielt når vi snakker Royal Copenhagen. Men det er ikke argumenter; det er forklaringer. Som du kan se, er der et meget stærkt bånd imellem reele forklaringer (“det gør mig glad”), og intuition. Ser du, vores intuition er til for, at passe på os, og sikre at vi har det godt. De falske argumenter (“vi har brug for mere porcelæn, hvis nu vi får gæster”) er bare rationaliseringer: det er noget vi tror vi er nødt til at finde på, for ikke at føle os dumme. Men hvad kan være dummere, end at bruge energi på at digte usande begrundelser?

Tidligere artikelEn Nat Under Stjernerne Med Den Bedste Veninde
Næste artikelROMANTISK KÆRESTETUR TIL SVERIGE | Kæmpe spa, luksus suite, 3 retters menu