Hvorfor Bliver man Altid Syg Når Man Rejser?

Ung pige

Er der noget mere frustrerende, end at blive syg når man endelig har ferie, og er på vej ud på en bilferie i sin Mercedes A klasse? Kunne man da ikke lige være blevet syg på et andet tidspunkt, eller endnu bedre: bare være rask hele tiden? Og hvorfor er det lige, at det altid skal ramme én, når man rejser og har fri.

Det er der faktisk nogle gode grunde til, og dem vil jeg fortælle om i denne artikel. Målet er dels at opklare mysteriet for dig, og dels at give dig en god indgangsvinkel til at ændre på ting, så du kan undgå den frustrerende situation i fremtiden.

Vores krop er et produkt af evolutionen, og det betyder vi har en række værktøjer med os, som måske ikke har helt den samme relevans i dag. Stress er et godt eksempel. Når vi oplever stress, så er det reelt vores krops naturlige mekanisme til at håndtere situationer, der sætter vores ve og vel i fare. Hvis et vildt og farligt dyr pludseligt hopper ud foran én, så sætter kroppen gang i vores stress-niveau, hvilket giver os de bedst mulige forudsætninger for enten at bekæmpe det vilde dyr, eller løbe lynhurtigt væk fra det. Det giver jo ganske fin mening, og har været effektivt nok til, at vi mennesker i dag er den mest udbredte race på planeten.

Men i dag bliver vi stressede af rigtigt mange ting, fordi vores samfund har udviklet sig hurtigere, end vores kroppe har kunnet tilpasse sig. Mange har derfor en masse stress hver eneste arbejdsdag. En af de effekter stress har på kroppen er, at den sænker immunforsvaret. Når man står overfor en farlig situation, så er det spild af kræfter at køre immunforsvaret på højt niveau: der er brug for al energien ovre på angrebs- eller flugtsiden. Det betyder at du er mere modtagelig overfor virus og bakterier. Du vil dog ofte ikke mærke symptomerne af disse infektioner: hovedpine og rendende næse er nemlig et produkt af det aktive immunforsvar, og ikke infektionen i sig selv.

Når du så endelig har ferie, så føler du endelig at du kan slappe af. Den stress du har gået rundt med bliver opløst, og det giver plads til at immunforsvaret kan komme til at virke igen. Det har nu en helt masse fjendtlige ting det skal bearbejde: og det betyder, at du nu vil begynde at føle dig syg. Det føles som dårlig timing, men det giver faktisk perfekt mening. Du har endelig ”tid” til at være syg, og det er noget kroppen benytter sig af.

Tricket er selvfølgeligt, at minimere mængden af stress du har i din hverdag. Hvis du altid bliver syg når du har fri, så er det et tegn på, at du presser dig selv for hårdt i hverdagen. Det er ikke sundt at gå rundt med stress hele arbejdsugen, specielt fordi det går ind og hæmmer immunforsvaret.

Tidligere artikelRENOVATING OUR HOUSE IN FRANCE
Næste artikelMIN SOMMERFERIE VLOG 6²