Hvad bruger du el på? Sådan bliver du ressourcebevidst om dit elforbrug

EL

Hvor tit betaler du for el? Er det i kvartalet? Eller er det halvårligt? Og har du egentlig styr på, hvad det er, du betaler, når du betaler elregning?

De fleste af os har nok prøvet at få en rigtig høj elregning – og det uden at vi nødvendigvis forstår, hvad det er, der koster os så dyrt. Derfor kan det være godt at sætte sig ned og prøve at kortlægge dit elforbrug.

Det hjælper dette blogindlæg dig med. På den måde kan du nemmere identificere, hvad der sluger el i dit hjem, og på den måde kan du nemmere nedsætte dit elforbrug. Det hele handler om at være bevidst – eller rettere ressourcebevidst.

Hvor i hjemmet er elforbruget højest?

Kender du det med, at standbylamperne på dine apparater i hjemmet blinker, men du ser det først om aftenen, når det bliver mørkt? Eller at du koger noget vand i elkedlen, glemmer det igen, og derfor koger det senere igen?

Groft sagt ved vi fra Energistyrelsen, at elforbruget primært går til underholdning og madlavning. Ifølge deres undersøgelser går en fjerdedel af det samlede strømforbrug i et hjem til madlavning i køkkenet – og her er det især køleskabet og fryseren, der trækker det tunge læs. Derimod står godt en tredjedel af elforbruget i den gennemsnitlige husholdning for underholdning i stuen – det kan for eksempel være tv, konsoller som en PlayStation og computere.

Men hvordan rangerer de forskellige apparater efter elforbrug? Det kan nemlig være godt at vide, hvilke apparater og maskiner der trækker meget strøm, for på den måde kan du være mere opmærksom på at begrænse dit forbrug eller have et mere bevidst forbrug.

Disse apparater bruger mest strøm

I toppen af listen har vi som nævnt maskinerne og apparaterne i køkkenet og i stuen. Din tørretumbler indtager førstepladsen som den maskine, der sluger mest el i hele huset. Ifølge Energistyrelsen bruger den gennemsnitlige tørretumbler 421 kWh/år. Lige efter tørretumbleren kommer dit fjernsyn med 416 kWh/år. Her antages det, at du har en 42 tommer LCD. Efter tørretumbler og fjernsyn kommer opvaskemaskinen, fryseskabet og vaskemaskine.

I bunden af listen over apparater, der bruger mest strøm, finder du elkedlen, som bruger i gennemsnit 44 kWh/år. På en andensidste plads finder vi dit musikanlæg, som bruger op mod 70 kWh/år. Nede og skrabe bunden har vi også din emhætte, dit vækkeur og din dvd-afspiller.

Det handler ikke entydigt om at begrænse dit forbrug, men i lige så høj grad om at blive bevidst om dit forbrug. Du behøver nemlig ikke bruge apparaterne mindre, men du kan bruge dem mere ressourcebevidst og effektivt. For eksempel ved at du fylder vaskemaskinen, tørretumbleren og opvaskemaskinen helt op, inden du tager dem i brug. På den måde bruger du dem ikke nødvendigvis mindre – bare mere effektivt.

Du kan også spare el ved at skifte nogle af dine køkkenmaskiner ud. Et billigere alternativ til det er også at skifte reservedele til hvidevarer ud. Hvidevare-reservedele kan være med til at forlænge levetiden af nogle apparater.

Tidligere artikelMIN FAR GÆTTER SLANGORD!
Næste artikelCALL OUT PENALTIES!